Hogyan telepítsünk rizómakorlátot a bambusz szabályozására

A rizómákkal rendelkező növények, például a bambusz elengedhetetlenek, ha gyönyörű, egzotikus kertet szeretne létrehozni bambuszokkal, amelyek akár 4-7 méter magasak is lehetnek, mint az óriásbambusz (Phyllostachys viridiglaucescens), a bambusz kevés gondozást igényel, és megvan az az előnye is, hogy zölden maradnak. egész évben. Míg egykor sok kertben elültették, a bambuszokat sajnos rossz hírnévnek örvend, mivel invazív faj, amely kikerülhet az ellenőrzés alól egy olyan kertben, mint a menta.

Kár megfosztani magát ettől a gyönyörű növénytől, amikor számos megoldás létezik arra, hogy szaporodását fenntartsák a kertben, és korlátozzák a számára fenntartott helyen.
Gyökérgát (rizómagát) elhelyezésével biztonságosan megfékezheti azokat a bambuszfajokat, amelyek túlságosan invazívak.

Így élvezheti ezeket a gyönyörű növényeket anélkül, hogy félne a kellemetlen meglepetésektől. Ebben a cikkben azt javaslom, hogy derítse ki, hogyan helyezzen el egy ilyen rizómagátat.

Gyökérgát vagy rizómagát

Nem minden anyag alkalmas gyökérgátként. A bambusznak nagyon erős rizómái vannak, amelyek könnyedén átvágják az anyagokat, például a betont. A kiásott csatornacső ezért nem választható. A geotextília természetesen szintén használhatatlan. Csak a speciális, nagy sűrűségű polietilén (PE-HD), egy merev, legalább 1 mm vastag, nagy sűrűségű polietilén műanyag lemez alkalmas a bambusz rizómák megállítására. Ez a bambusz specialistáktól beszerezhető lap 50 és 70 cm között különböző magasságokban kapható. Az ár általában 4-5 euró körül mozog méterenként, az interneten a rizómák elleni akadályok egész sorát találhatod.

A megfelelő magasság a bambusz fajtájától függ. Egyes fajok elsüllyednek, mélyebbre és messzebbre jutnak, mint mások. Emellett a talaj feletti néhány centiméteres távolságot is figyelembe kell venni. Ha a gyökérgát túl mélyre van ásva, a bambusz a korláton áthaladva kiszabadulhat. Ha a rizóma gát néhány centiméterrel a talaj fölé emelkedik, minden új szezonban könnyebb ellenőrizni a kiszabadult stólonokat.

A hely

A bambusz termesztése általában sok helyet igényel. Hosszú távon, még rizóma gát használata esetén is, a túl kicsi hely olyan újranövéshez vezet, amely az Ön irányításán kívül esik. Ez csak akkor kerülhető el, ha a liget szerkezetileg elvékonyodik, bár a bambusz soha nem néz ki olyan jól, amíg nincs elég hely. Néhány négyzetméter egy ligetért ezért nem fölösleges luxus. A gyökérgát elválasztja a talajt a kert többi részétől. Emiatt a talaj gyorsabban kiszárad. Egyes kertészek azonban csak az egyik oldalra helyeznek korlátot, de a nyitott oldalra figyelnek, hogy levágják az egynyári rizómákat, és így szabályozzák a terjedést anélkül, hogy teljesen elvágnák a területet a kert többi részétől. Zárt gát használatakor elég öntözni kell, hogy a terület ne száradjon ki.