Hogyan neveljünk sárga borsót

A sárgaborsó vagy hasított borsó (Pisum Sativum) a kerti borsó fajtái közé tartozik, és egyike az Európában és Közép-Ázsiában őshonos borsófajtáknak. A héjas sárgaborsót gyakran szárítják, hasítják, majd különféle levesekhez és ételekhez használják fel. A sárgaborsó veteményeskertben történő termesztése hűvös termesztési körülményeket és sok napfényt igényel.

Körülbelül két héttel az ültetés előtt ássunk ki egy ültetési területet 25-30 cm mélyre. Bármikor ültetheti a borsót a kertben, miután a talaj hőmérséklete elérte a legalább 7 fokot, és a talaj elég száraz ahhoz, hogy ne tapadjon a kerti szerszámokhoz.

Terítsen 5-8 cm-es komposzt- vagy virágföldet a területre. Alaposan megmunkálja a talajt kerti ásóvillával vagy rotátorral, ha van ilyen.

A sárgaborsó magjait egymástól 45-50 cm-es sorokban helyezze el. Fúrjon 2-4 cm mély lyukakat minden sor közepébe, körülbelül 2 cm távolságra egymástól. Minden lyukba vessünk el egy-két sárgaborsó magot, majd takarjuk be kerti virágfölddel.

Zárja le a talajt az ültetett sorok felett. A beültetett területet alaposan öntözzük meg víztisztítóval, hogy alaposan átitassa a talajt, és a talaj mérsékelten nedves maradjon, de az öntözések között hagyja kiszáradni.

A borsót akkor szedje be, amikor érett, általában 55-80 nappal az ültetés után, és amikor puffadtnak és enyhén kerekdednek tűnik.

Érett betakarításkor a sárgaborsó száraz, szívós, keményítőtől duzzadt, és nagyon magas a fehérjetartalma.

Miután a sárgaborsót megfosztották rostban gazdag héjától, majd még energia- és fehérjedúsabbak lesznek, a sárgaborsó (mag) két részre (sziklevélre) válik szét, és így alakul ki az úgynevezett sárga borsó.

Ezután finomra őrölheti őket, hogy hasított borsólisztet kapjon!

A sárgaborsó termesztéséhez szüksége lesz:

  1. Sárgaborsó magvak
  2. Komposzt vagy virágföld
  3. Kerti ásó vagy kormányrúd
  4. Fogger
  5. Növénykarókat vagy rácsokat

Ha hegymászó típusú sárgaborsó fajtákat ültetünk, érdemes azokat az ültetés előtt rácsba vagy ültetőkarókba helyezni. A hegymászó típusú sárgaborsó fajtáknak megfelelő támogatásra van szükségük a növekedéshez.