10 zöldség, amit a maradékból termeszthetsz

Azok, akik kert nélküli lakásban vagy házban élnek, kénytelenek megtalálni azokat a technikákat, amelyek segítségével mégis megtapasztalhatják a saját zöldségtermesztés örömeit. A hozzáférhetõség, a megtakarítás és az a tény, hogy az ételben nem található mérgezõ termék, gyakran hivatkoznak a saját zöldségtermesztésre.

De tudtad, hogy valójában sok zöldség van, amit a maradékból még kert nélkül is regenerálhatsz? Szórakoztató, ingyenes, fenntartható és finom. Tehát mielőtt kidobná ezeket az ételmaradékokat, ellenőrizze, hogy otthon újratermesztheti-e. Tedd szórakoztató családi élménnyé (a gyerekek imádni fogják)!

Végtelen számú zöldséget termeszteni a maradékokból nagyon egyszerű lehet:

1. Zöldhagyma

A zöldhagyma vitathatatlanul a legkönnyebben és legnépszerűbb otthon újratermeszthető zöldség. Csak annyit kell tennie, hogy levágja őket körülbelül két centiméterre a gyökerektől, és hagyja őket egy pohár vízben.

2. Zeller

Vágja fel a zellert, és hagyja körülbelül két-négy centiméterre az alaptól. Tegyük az alapot egy tál vízbe, és hagyjuk kellően napos helyen. Amikor az új levelek kezdenek kihajtani a közepéről, hagyja őket körülbelül egy hétig növekedni, mielőtt áthelyezi őket egy cserépbe.

3. Római saláta, bok choy, kínai kel

A római salátát ugyanolyan könnyű újratermeszteni, mint a zellert! Hagyja a saláta csonkot egy tálban, és töltse fel a vizet félig. És miután a levelek néhány napig visszanőttek, vigye át a csonkjait egy virágfölddel ellátott edénybe.

4. Sárgarépa

Rendben, nem magát a sárgarépát növesztjük újra, hanem feljebb, mert meglepően sokoldalú. Forralhatjuk pestoba, adhatjuk leveshez, de akár a szárát is megpiríthatjuk. Egyszerűen hagyja a sárgarépa tetejét (egy darab sárgarépával együtt) egy tálban vagy vízben, és helyezze olyan helyre, ahol elegendő napfény érheti.

5. Póréhagyma

A póréhagyma pontosan ugyanúgy nő újra, mint a zöldhagyma, bár méretétől függően egy kicsit tovább tarthat. Hagyjon meg körülbelül 5 centiméternyi póréhagymát az aljáról, és tegye egy tál vízbe.

6. Metélőhagyma

A metélőhagymát hagymából is újra növesztheti. Ügyeljen arra, hogy a gyökérrész körülbelül jó centiméteres legyen. Helyezze közvetlenül a földbe, és fedje be egy réteg virágfölddel. Időnként öntözzük meg, hogy a talaj nedves maradjon. Csak folytassa a zöld hajtások levágását, amikor visszanőttek. Soha többé nem kell metélőhagymát vásárolnia!

7. Bazsalikom, menta és koriander

Sok gyógynövény könnyen regenerálható. Ügyeljen arra, hogy körülbelül 4-6 cm-es szár legyen. Helyezze a szárakat függőlegesen egy pohár vízbe. Amikor az új gyökerek csírázni kezdenek, vigye át a gyógynövényeket egy cserépbe, és hagyja virágozni az aromás növényt.

8. Ananász

Ok, nem zöldség, de képzeld el, hogy ananászt termesztel a házadban. Az nagyszerű lenne, igaz? És még könnyebb, mint gondolnád. Csak egy kis türelem kell hozzá, mert az ananásznak akár két évig is eltarthat, mire meghozza első termését, akkor ez egy egzotikus növény, így ha nem a napon élsz, gondoskodnod kell róla! .

A trükk az, hogy megragadjuk az ananász koronáját a leveleknél, megcsavarjuk és kihúzzuk, hogy a szár rögzítve maradjon. Távolítson el néhány alsó levelet, hogy felfedje a szárat. Ügyeljen arra, hogy ne legyen gyümölcshús, mert ez elkorhadja a szárat.

Helyezze az ananász koronáját egy pohár vízbe, és hagyja, hogy új gyökerek bukkanjanak fel. Ez általában körülbelül három hétig tart. Ezután tegyen mindent egy gyorsan szikkadó talajú edénybe. A növénynek ellenállni kell, ha körülbelül két hónapon belül megpróbálja kihúzni a földből. Ezen a ponton ez azt jelenti, hogy az újraültetés sikerült, és ideje nekilátni az ananásznövények gondozásának!

9. Édesburgonya

Az édesburgonyát nagyon könnyű termeszteni, de sokkal több helyre lesz szüksége, ezért valószínűleg nem alkalmas lakásba. Szúrjon fogpiszkálót az édesburgonya köré, hogy a pohár széléhez érje, és csak félig engedje ki a vízből. Amikor a gyökerek elérik a 6-7 cm-t, ültessük az édesburgonyát közvetlenül a virágfölddel kevert talajba.

10. Burgonya

Csak hagyd a burgonyát egy sötét sarokban, felejtsd el, és csak úgy kihajt. Tudom, hogy mindannyian ott voltunk. De valószínűleg van ennek gyorsabb és egészségesebb módja is. Vágjunk félbe egy burgonyát. Ahol pedig a héjon a göröngyös „szemeket” látja, ott a „szemekkel” felfelé ültessük a burgonyát a földbe. Ez az a hely, ahol a növény néhány héten belül csírázni kezd.

A félig megevett zöldségek újratermesztése szórakoztató lehet, és pénzt takaríthat meg egy kis rendszerezéssel és idővel.

Próbáltad újratermeszteni saját zöldségmaradványaidat?

Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Milyen zöldségek állnak a legjobban számodra?